Mindenki számára ismert, hogy a tej legfontosabb szénhidrátja a tejcukor vagy laktóz fontos élettani - és technológiai szerepet tölt be. 

A tejcukor, a tej legállandóbb mennyiségű összetevője, mennyisége 4,6-5 % között van. Kémiailag egy diszacharid, amely glükózból és galaktózból áll. A fermentált tejtermékek gyártásának alapfeltétele a tejcukor, amely tápanyagul szolgál a termékek gyártásához szükséges tejsavbaktériumoknak.
A tejcukor bomlásterméke a tejsav, hatására számottevően megnő a hasznosítható kalcium mennyisége (javul a kalcium sók oldhatósága).
A tejcukor fontos szerepet tölt be a bélflórában is. Nem bomlik le a gyomorban, eljut a vékonybélig, ahol a bél epithel sejtjeinek membránjában képződő laktáz enzim hatására glükózra és galaktózra bomlik. Ezek a bomlástermékek könnyen felszívódnak a bélből, ill. tápanyagul szolgálnak a bél mikró flórájának.
A laktáz enzim termelés azonban a kor előrehaladtával csökken. A csökkent laktáz termelés okozta állapotokat laktózmalabszorpciónak és laktózintoleranciának nevezik. Ebben jelentős különbség van a különböző etnikai csoportok között. Európa és Magyarország is viszonylag jól áll, 10-30 % közé tehető a laktózmalabszorpcióban szenvedő felnőtt lakósok száma. Afrikában, Ázsiában, Dél-Amerikában ez a szám 70-90 %. A bélben le nem bomló tejcukor nem szívódik fel, hatására megnő az ozmotikus nyomás, aminek hatására víz lép be a vékonybélbe. Ez okozza az ismert, nagyon kellemetlen tüneteket: a krónikus hasmenést, felfúvódást.

Szerencsére van segítség! Cégünk, mint a legnagyobb laktáz enzim forgalmazó Magyarországon, nagy tapasztalatokkal rendelkezik, a laktóz mentes tejtermékek gyártásában. A természet „munkáját” segítve, az általunk forgalmazott, neutrális és savanyú közegben is működő laktáz (ß-galaktozidáz) enzimek megfelelő technológiai paraméterek betartása esetén elvégzik a tejcukor hidrolízisét, glükózra és galaktózra.
 

Tévhit, hogy a fermentált tejtermékeket, nyugodtan lehet fogyasztani a tejcukorra érzékeny embereknek is. A fermentáció során jelentősen csökken, a tejcukor tartalom (a tejsavbaktériumok elfogyasztják), de még így is elég mennyiség marad ahhoz, hogy a kellemetlen tüneteket okozza. A normál tejtermékek közül, talán csak a hosszú ideig (legalább 4-6 hétig) érlelt sajtokról lehet kijelenteni, hogy laktóz mentesek.
Ugyancsak tévhit, hogy a kecsketejet nyugodtan fogyaszthatják a tejcukorra érzékenyek. A kecsketejben lévő tejcukor is ugyan az a molekula és mennyisége sem tér el a tehéntejétől.

Ismert dolog, hogy a laktóz mentes termékek íze édesebb. Ennek oka, hogy a tejcukor bontás során keletkező egyszerű cukrok édesítő hatása lényegesen nagyobb, mint a tejcukoré. Ha a szacharóz (répacukor) édesítő hatását 100 %-nak tekintjük, a tejcukoré csak 27-39 %, a glükózé 72 %, míg a galaktózé 63 %. Ezt ismerve lehetőség van, a laktáz enzim használata révén a mai kormányzati -, fogyasztói igényeknek megfelelően, csökkentett hozzáadott cukor tartalmú tejtermékeket (pl. gyümölcsjoghurtokat) előállítani.

Enzimjeinkkel és technológiai kérdésekkel kapcsolatban Intézetünk áll szíves rendelkezésükre.
 

Rólunk

 Az MTKI Kft. több mint 115 éves tejipari kutatói múlttal rendelkező, állami tulajdonban levő cég. Az évek során e tevékenységhez kapcsolódóan alakultak ki egyéb tevékenységi területeink, amelyek mára átfogják a teljes élelmiszeripart, az étrend-kiegészítő és kozmetikai ipart is.

Bővebben

Cím: 9200 Mosonmagyaróvár, Csiszár József utca 1.

Email: rendeles@mtki.hu

Kosár tartalma
Pénztárhoz