Hogyan javítható a termelékenység a tejtermékek minőségének feláldozása nélkül?

2023-01-25 11:17

  

A kis fejlesztések is nagy hatással lehetnek a sikerre

Az elmúlt év drámai makrogazdasági és politikai változásokkal járt, amelyek globális szinten változtatták meg az élelmiszer- és italipar helyzetét. A Chr. Hansennél úgy gondoljuk, hogy ezek a kihívások lehetőséget kínálnak a gyártók számára, hogy a hatékonyság és a fenntarthatóság érdekében optimalizálják folyamataikat. A termelékenység javítása akár olyan egyszerűen is megtörténhet, mint a receptek tökéletesítése a hozam javítása, a hulladék vagy a gyártási idő csökkentése érdekében.  Természetes folyamatok célzott alkalmazásával a gyártók élvezhetik a javuló termelékenység előnyeit, anélkül, hogy feláldoznák fogyasztók által kedvelt és elvárt kiváló ízt, textúrát, biztonságot és minőséget. Vessünk egy pillantást a sajtkészítés folyamatára!

A megfelelő inputokkal a gyártók csökkenthetik a sajt szárazanyag-arányát, ami az íz és a textúra romlása nélkül alacsonyabb költségeket eredményezhet. A  Chr. Hansen piacvezető, alacsony proteolitikus aktivitással rendelkező  tejoltói és enzimjei, mint például a  CHY-MAX® Supreme és a YieldMax™ enzim, javíthatják a sajtok szárazanyag-kihozatalát és lehetővé teszik a nedvességtartalom növelését, mindezt úgy, hogy közben megmarad a kiváló minőség, hozzájárulva a fogyasztói hűséghez.

Ügyfél eset: sajt

A szárazanyag hasznosulásának és a nedvesség visszatartásának javítása növelheti a hozamot. Már 0,5%-os javulás is 300 000 Eurót takaríthat meg egy olyan üzemben, amely évente 1000 tonna sajtot állít elő.* A megfelelő enzimek, tejoltók és gyártási folyamatok segítségével a gyártók optimalizálhatják termelékenységüket a nagyobb nyereség és a kevesebb hulladék érdekében. 

A rövidebb gyártási idő növeli az üzem kapacitását

A tejtermékek széles körének gyártási folyamatai során a fermentáció, az érlelés és az alvadás mind különböző időt igényelnek. Egyes esetekben a gyártók új kultúrákat, tejoltókat és enzimeket vezethetnek be, amelyek felgyorsítják ezeket a természetes folyamatokat, javítják a termelékenységet és ezzel ugyanannyi idő alatt nagyobb mennyiségek előállítását teszik lehetővé. A gyorsan savanyító kultúrák például segíthetnek az érési idő csökkentésében, például a mozzarella előállítása során.

A tejoltók a termelékenység optimalizálásában és az alvadási és érlelési idő csökkentésében is segíthetnek. Például a CHY-MAX® Supreme használatával 15-20 perccel csökkenthető a sajtok alvadási ideje, ami lehetővé teszi a gyártók számára, hogy naponta egy káddal többet dolgozzanak fel.   

Az érlelési idő csökkentése a hatékonyság javításának másik eszköze. Például kiegészítő kultúrák beépítésével lehetséges a cheddar sajt érlelésének felgyorsítása, így az három hónappal korábban kerülhet a piacra. A természetes érlelés szerepet játszik az intenzív ízek kialakulásában, ezért annak csökkentése nem mindig javasolt, de az olyan kiegészítő kultúrák, mint a CR-Savory (vagy a CR-500 sorozat tagjai) számos ízjegyet természetes módon fokozhatnak, és az érlelés számos hatását rövidebb idő alatt is reprodukálhatják.

Szakmai ügyfélmenedzser csapatunk rendelkezik azzal a tapasztalattal és szakértelemmel, hogy segítsen a gyártóknak a meglévő receptúrájukhoz és a kívánt eredményekhez legmegfelelőbb megoldás- és folyamatparaméterek meghatározásában. Legyen partnerünk, és tapasztalja meg a különbséget, amelyet a jobb termelékenység jelenthet!

*A vásárlói esetek eredményeinek becsült értékei átlagos bemeneti költségeken, receptúraformulákon és a Chr. Hansen számításain alapulnak.

Rólunk

 Az MTKI Kft. több mint 115 éves tejipari kutatói múlttal rendelkező, állami tulajdonban levő cég. Az évek során e tevékenységhez kapcsolódóan alakultak ki egyéb tevékenységi területeink, amelyek mára átfogják a teljes élelmiszeripart, az étrend-kiegészítő és kozmetikai ipart is.

Bővebben

Cím: 9200 Mosonmagyaróvár, Csiszár József utca 1.

Email: rendeles@mtki.hu

Kosár tartalma
Pénztárhoz